Napelemek

A napelem a rendszer látványos eleme, ezek teljesítményétől és elhelyezésétől függ, hogy mennyi áramot tudunk napfényből előállítani. 

Amit a napenergiáról tudni kell…

A napenergia a napból generált vagy hőenergia formájában felhasználható energia. A napenergiát sokféle módon használják fel, ezek közül a leggyakoribb a photo-voltaikus napelem, amely a napsugarakat villamos energiává alakítja. A photo-voltaikus villamosenergia-termelésen kívül a napenergiát általában belterek vagy víz felmelegítésére használják. A lakó-és kereskedelmi ingatlanok tulajdonosai napenergiával működő melegvíz-rendszereket telepíthetnek, valamint a passzív napenergia által biztosított fűtést szem előtt tartva tervezhetik épületeiket, hogy a napenergiát teljes mértékben kihasználják a szolár technológia által.

A napelemeket három fő skálára oszthatjuk:

Lakossági

A lakossági méretű napelemeket általában háztetőkre vagy nyílt terepre telepítik és általában 5 és 20 kilowatt között biztosítja az áramot, az ingatlan méretétől függően.

Kereskedelmi

A kereskedelmi méretű napenergia következetes célt szolgál: helyszíni napenergia biztosítása a vállalkozások és a nonprofit szervezetek számára.

Közüzemi

A közüzemi napenergia telepítése esetén több megawattos berendezések szükségesek, amelyek nagyszámú közüzemi ügyfeleket látnak el napenergiával.

Néhány vásárló számára, aki esetleg nem tud napelemet telepíteni az ingatlanára, a közösségi napenergia egy életképes lehetőség, amely közvetlenül kapcsolja össze a közüzemi napelemeket a lakossági fogyasztókkal. Ilyen például a közösségi szolárfarm, ami jellemzően központi helyen épül fel. A lakossági fogyasztók jelezhetik, hogy igényt tartanak a közösségi napelem használatára, amelynek számos előnyét kihasználhatják anélkül, hogy saját ingatlanjukra napelemet telepítenek.