Blog

3 +1 tipp, amelyekkel megakadályozhatók a napelemes tűzesetek

febr 6, 2022

A nem túl gyakori, de annál félelmetesebb napelemes tűzesetek a legritkább esetben következnek be a rendszer hibájából. Elsősorban a nem megfelelő alkatrészek, vagy kivitelezési hiányosságok okozzák a baleseteket, de nagy jelentősége van annak, hogy a hibákat időben észlelik-e. A Huawei olyan megoldásokat fejlesztett ki, amelyek előre jelzik a napelemes rendszer, vagy az akkumulátor esetleges hibáit, segítve azok mielőbbi, gyors és biztonságos javítását.

1. Inverterbe épített okos ívhibaészlelő

A tetőre szerelt napelemes rendszerekben elsősorban az egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot. A rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő, vagy sérült szigetelőanyagok, hibás vezetékek okozhatják. A technológia korábban nem volt képes az ívkisüléseket hatékonyan azonosítani, a Huawei szakemberei azonban olyan megoldást fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes azonosítani az ívjellemzőket.

Az AFCI (Arc Fault Circuit Interrupter) intelligens ívérzékelő ma már minden Huawei inverter gyári tartozéka. A technológia probléma esetén azonnal értesítést küld a telepítőnek, és megmutatja, hogy mely munkaponton van a hiba. Ha a rendszer 24 órán belül ötnél kevesebbszer észlel hibát, akkor az inverter automatikusan törli a hibariasztást. Ha azonban ötnél több alkalommal jelentkezik a hiba egy napon belül, akkor inverter leáll, ezzel védve a felhasználót. Ilyenkor az üzemeltetőnek, vagy a telepítőnek a helyszínen, manuálisan kell visszakapcsolnia az invertert miután ellenőrizte a rendszert. A napelem oldali hiba ugyanis életvédelmi kockázatot jelent. A hiba nyugtázása elvégezhető az online FusionSolar felületen vagy közvetlenül az inverterre csatlakozva is.

Az AFCI 0,5 másodperc alatt érzékeli a hibát, és leáll, majd automatikusan visszakapcsol, ha úgynevezett múló zárlatról van szó a DC oldalon. A múló zárlatok olyan üzemállapotok, amikor fizikailag megváltozik a kábel helyzete vagy például a csatlakozóról a szennyezőanyag lekerül.  Az ilyen típusú múló zárlatok esetén a 4. hibaérzékelés után sem fog leállni az inverter.

Az AFCI a hibameghatározást nagyon nagy mérési pontossággal – és akár 200 méteres kábelhossz esetén is – végzi, azaz, gyakorlatilag soha nem jelez fals hibákat megelőzve ezzel a felesleges kiszállást a helyszínre. Ha az adott napelemes rendszer paneljeihez optimalizálót is telepítettek, akkor a megoldás azt is jelzi, hogy a soros ívzárlat hiba melyik két napelem között található. Ezáltal gyorsabb lesz a hibajavítás, és kevesebb ideig áll a napelemes rendszer üzemen kívül. 

2. Így védhető ki a termikus megfutás

A napelemes rendszerekben az akkumulátor is lehet potenciális veszélyforrás, főként ha valamilyen fizikai behatás éri. A Huawei új, lítium-vasfoszfát típusú akkumulátorainak azonban kiváló az ellenállóképessége az alacsony és a magas hőmérséklettel szemben egyaránt, ezért esetükben a termikus megfutásos balesetek esélye is sokkal kisebb.

 Az eszköz biztonságát emellett különleges technológia is garantálja: az akkumulátorba épített power modul ugyanis egy felügyeleti rendszert is magában foglal, amely folyamatosan figyeli a hőmérsékletet, a feszültséget vagy az áramértéket. A nagy számítási kapacitású eszköz ennek köszönhetően nagyon gyorsan észleli, ha például meghibásodás, vagy belső zárlat keletkezik egy cellában. Ilyen esetben a rendszer nemcsak jelzi a hibát, hanem az adott akkumulátor modulját kiszakaszolja, miközben a többi cella üzemképes marad. A gyártó emellett mechanikus úton is védi az akkumulátort: tűz esetére minden cella tartalmaz egy tűzgátló poros tasakot is.

 3. Feszültség ellen jó az optimalizáló

Kevesen tudják, de a napelemes rendszerekbe szerelt optimalizálók nemcsak a panelek teljesítménye terén tesznek kiváló szolgálatot azzal, hogy kiszűrik az árnyékhatást, hanem a napelemes rendszerek biztonsága is növelhető általuk. Ha egy napelemes rendszerben az inverter lekapcsol, vagy lekapcsolják, akkor általános esetben a rendszer feszültség alatt marad. Azonban az optimalizálóval ellátott panelek esetében, amennyiben bármi miatt megszakad a string, illetve leáll az inverter, a Huawei eszköze azonnal feszültségmentesíti a paneleket, így biztonságosabbá válik minden közvetlen munkavégzés a rendszereken.

+ 1 Néhány alapvető szerelési szabály betartása

Kutatások igazolják, hogy a napelemmel szerelt épületek többségénél regisztrált tűzesetek nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakulnak ki, forrásuk többnyire kivitelezési hiba. Ezért is fontos, hogy a napelemes rendszer minőségi elemekből és megfelelő szaktudással készüljön. A legfontosabb a villamos telepítésre vonatkozó szabványok betartása. Egyrészt minimalizálni kell a csatlakozásokat, megfelelő minőségű anyagokat, nyomatékot, érvéghüvelyt kell alkalmazni, és kontaktpasztát kell használni a szereléshez.

Fontos, hogy mindig ugyanolyan gyártótól származó csatlakozókat használjanak a szerelésnél, ugyanis a melegedés a legtöbbször éppen a rossz csatlakozás, vagy a nem megfelelő nyomaték miatt keletkezik.

forrás: villanylap.hu